Holopaisen Puulaaki

Termit ja mittayksiköt

Kuivaa polttopuuta

Termit

Polttopuu on katkottu ja halottu uunivalmis polttopuu, jota käytetään kotitalouksien puulla lämmitettävissä laitteissa, kuten liesissä, takoissa ja keskuslämmityskattiloissa. Polttopuu on tavallisesti katkottu yhtenäiseen mittaan, tavallisesti 15 cm:stä 100 cm:iin.

Pilke (klapi, lapu, klappi) on karsitusta pyöreästä puusta valmistettu 0,2 – 0,5 – metriseksi katkaistu ja halkaistu tai aisattu polttopuu. Yleisimmin pilke pilkotaan 25:n, 33:n tai 50 cm:n pituuteen. Lyhyemmät, 25 ja 33 cm pitkät polttopuut on yleensä tarkoitettu saunan ja takkojen lämmittämiseen, kun taas pidemmät, 50 cm pitkät puut ovat leivinuuneissa ja keskuslämmityskattiloissa käytettäviä polttopuita.

Halko on noin metrin mittainen, kahteen tai neljään osaan halkaistu tai aisattu polttopuu. Halkoa käytetään sujuvamman käsiteltävyytensä ansiosta välivaiheena pilkkeen teossa.

Mittayksiköt

Kuutiometri (m3) on kuutio, jonka jokainen sivu on yhden metrin mittainen.

Kiintokuutiometri (k-m3) on kuutio, joka on umpipuuta. Kiintokuutiometristä käytetään myös nimeä kiintomotti.

Pinokuutiometri (p-m3) tarkoittaa kuutiometrin kokoista polttopuupinoa. Pinokuutiometristä käytetään myös nimeä pinomotti.

Irtokuutiometri (i-m3) tarkoittaa kuutiometriä vastaavaa määrää polttopuuta heiteltynä esim. traktorin lavalle. Irtokuutiometristä käytetään myös nimeä heittokuutiometri tai heittomotti.

Lähde: www.halkoliiteri.com

Jätä kommentti

Sinun pitää kirjautua sisään jättääksesi kommentit.

Toimitamme polttopuut pääkaupunkiseudulle Helsinki, Vantaa ja Espoo sekä lähialueille Pornainen, Mäntsälä, Sipoo, Tuusula, Kerava ja Järvenpää